Thursday, November 24, 2022
HomeScholarshipUSS Examination 2021 ENGLISH

USS Examination 2021 ENGLISH

 

  1. Read the following passage and answer the questions.

Marie curie was one of the most accomplished scientists in History. Together with her husband, Pierre, she discovered radium, an element widely used for treating Cancer, and also studied about uranium and other radio active substances. Pierre and Marie’s amicable collaboration later helped to unlock the secrets of the atom.

Marie was born in 1867 in Warsaw, Poland, where her father was a professor of Physics. At an

early age, she displayed a brilliant mind and a blithe personality. Her great exuberance for

learning promoted her to continue with her studies after high school. However, she became

disgruntled, when she learned that the University in Warsaw was closed to women. Determined to receive a higher education, she defiantly left Poland and in 1891 entered the Sorbonne, a French university, where she earned her master’s degree and doctorate in Physics.

Marie was the first woman to be given a professorship at the world famous university. In 1911

she received the Nobel Prize in Chemistry for isolating radium. Although Marie Curie

eventually suffered a fatal illness from her long exposure to radium, she never became

disillusioned about her work. Regardless of the consequences, she had dedicated herself to

Science and to reveal the mysteries of th Physical world.

 

  1. The Curie’s’__________ collaboration helped to unlock the secrets of the atom.

a) friendly b) competetive c) courteous d) industrious

 

  1. Marie had a bright mind and a ______________ personality.

a) strong b) light hearted c) humourous d) strange

 

3. When she learned that she could not attend the university in Warsaw, she felt________

a) hopeless b) annoyed c) worried d) None of the above

 

4. Even though she became fatally ill from working with radium, Marie Curie was

never__________

a) troubled b) sorrowful c) disappointed d) disturbed

 

5. Which element is widely used in cancer treatment ?

a) Uranium b) Barium c) Polonium d) Radium

II Choose the appropriate answer to complete the following sentences.

  1. Who is going to________ the child while you are away ?

a) look on b) look forward c) look for d) look after

 

7. If anyone calls, tell them ________ at home.

a) I was not b) I have not been c) I am not d) I had not been

 

8. ____________ happens, I will support my friend.

a) Whoever b) Whatever c) which ever d) however

 

9. We wish we visit China.

a) have b) were c) can d) could

 

10. I wandered lonely as a cloud

That floats on high o’er vales and hills,

When all at once I saw a crowd

A host, of golden daffodils,

Beside the lake, beneath the trees,

Fluttering and dancing in the the breeze.

What is the rhyming scheme of the poem?

a) aabbcc b) abaacc c) ababcc d) aaccbb

 

Read the following poem and answer the questions.

As a white candle

In a holy place,

So is the beauty

Of an aged face

As the spent radiance

Of the winter sun,

So is a woman

With her travail done.

Her brood gone from her,

And her thoughts as still

As the Waters

Under a ruined mill

  1. The subject of the poem is_____________

a) Beauty of youth b) Beauty of Middle age

c) Beauty of old age d) Beauty of a white candle.

 

12. The word ‘radiance’ means

a) Beauty b) Shining brightly c) Morning d) Cold

 

13. The aged face is compared to

a) setting sun b) a white candle in a holy place

c) rising sun d) mid day

 

14. Which is not the synonym of the word ‘destination’

a) target b) early morning c) landing place d) aim

 

15. Choose the correct synonym for the underlined word

The tardy arrival of John delayed the function.

a) easy b) fast c) late d) morning

 

ANSWER KEY

 

1 A

2 B

3 B

4 C

5 D

6 D

7 C

8 B

9 D

10 C

11 C

12 B

13 B

14 B

15 C

To read Light Lines Daily continuously, join this group..

Must Read