Tuesday, December 6, 2022
HomeScholarshipUSS Biology - Model Questions

USS Biology – Model Questions

 

  1)  In hibiscus a single leaf is produced at one node. This type of arrangement is ………..

       Ans: alternate arrangement

  2)  When amaranthus leaves are rubbed on a piece of bloating paper a change in colour occurs. What is the reason?

       Ans: contains green pigments

  3)  Pepper vine is the example for …………..

       Ans: climbers

  4)  When the seed germinates the ……….. comes out first.

       Ans: radicle

  5)  The plant which get its planting material from its roots.

       Ans: bread fruit tree

  6)  ………………. is the plant have been brought from foreign countries and grown here.

       Ans: tea

  7)  The black spot seen on contaminated bread are ………….?

       Ans: fungi

  8)  An example for climbers

       Ans: Betel vine

  9)  Plants that absorb water and minerals from the host plant and prepare their own food with the help of their leaves are known as

       Ans: semi parasites

10)  …………… are special kinds of plants growing in marshy areas.

       Ans: Mangroves

11)  …………. is an example for a method of mechanical pest control.

       Ans: Flytrap using tulsi

12)  Which is ecofriendly method for controlling pests?

       Ans: Use biological pest control

13)  Snake knows smell by using

       Ans: tongue

14)  An example for contagious disease?

       Ans: Typhoid

15)  Which is the disease that may spread by consuming polluted food?

       Ans: Cholera

16)  Filariasis is spread by ………….

       Ans: Culex mosquitoes

17)  Incubation period of pigeon is

       Ans: 14 days

18)  ……………… is the liquid that contain cell membrane

       Ans: Cytoplasm

19)  Who wrote the book of Indian birds.

       Ans: Salim Ali

20)  …………….. is helpful in differentiating plant cell from animal cell?

                    Ans: cell wall

To read Light Lines Daily continuously, join this group..

Must Read